Hechtend of zwevend
Men onderscheidt hierin 2 soorten vloersystemen namelijk hechtende en zwevende dekvloeren.
- Hechtend: direct gegoten op de betonen constructievloer al dan niet met vloerverwarming, deze dient dan eerst voor behandeld te worden met een hechtprimer.
- Zwevend: is gegoten op isolatie waar meestal ook vloerverwarming op is aangebracht. In zwevende vloeren dienen bij grotere en hoekige (L vormig) oppervlaktes dilataties aangebracht te worden of eventueel een wapeningmat worden aangebracht op de verwarmingsslangen tegen scheurvorming.
Er dient rekening gehouden te worden met een minimale dekking op de slangen van 25 mm op de hechtende vloer en 35mm op zwevende vloer. De mogelijkheid is er ook om de druklaag en afwerkvloer in een te storten combi/renovatievloer.
Voorbereiding: de ruimte dient wind en waterdicht te zijn en voorzien zijn van goed bevestigde kantstrook van minimaal 8mm langs de muren. Alles dient goed dicht gemaakt te worden om lekken van de gietmortel te voorkomen. Zorg dat de verwarmingsslangen goed bevestigd zijn deze drijven anders op.
Tijdens verwerking en de eerste dagen na het aanbrengen dient de vloer beschermd te worden tegen te snelle droging. Tocht en direct zonlicht kan leiden tot krimpscheuren. Afdekken met folie of de vloer licht vochtig houden is aan te bevelen, vooral bij zomerse temperaturen.
Scheurvorming: scheuren kunnen in cementgebonden vloeren nooit 100% voorkomen worden maar als alle voorzorgmatregelen in acht worden genomen wordt dit tot een minimum beperkt.